Alles over TIG lassen

TIG lassen is naast elektrode lassen en MIG/MAG lassen een veelgebruikte lastechniek. Toch zijn er nogal wat verschillen tussen deze 3 manieren van lasverbindingen maken. Niet alleen in werkwijze, maar ook in het resultaat en de materialen die je ervoor nodig hebt. Om goed voorbereid aan de slag te gaan, is het een goed idee wat meer te weten te komen over de lastechniek van jouw keuze. Daarom leg ik je in dit artikel uit hoe TIG lassen werkt, wanneer je deze techniek het beste kunt gebruiken en wat er de voordelen van zijn.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoe werkt het?

Laten we bij het begin beginnen: TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is de Engelse naam voor wolfraam, het materiaal van de elektrode die je tijdens TIG lassen gebruikt, en inert gas (edelgas) is het benodigde type gas. Je ontsteekt een vlamboog door met de elektrode over het werkstuk te strijken. Deze beweging vergt wat oefening: trek je de elektrode niet snel genoeg terug, dan komt deze vast te zitten aan het materiaal en moet je weer opnieuw beginnen. Lukt het wel de vlamboog te ontsteken, dan verbind je de wolfraam elektrode hiermee met het werkstuk en ontstaat er een smeltbad. Een 'plasje' vloeibaar materiaal, dat al tijdens het lassen afkoelt. Met je andere hand voeg je een lasstaaf toe aan het smeltbad, dit is het toevoegmateriaal. De druppels die hier door de hitte van afsmelten, vormen samen met het te lassen materiaal de lasverbinding. Je beweegt de toorts en het toevoegmateriaal vervolgens heel constant langs de te leggen las, voor een zo mooi mogelijk resultaat. Je begrijpt: je moet een behoorlijk vaste hand hebben om zo gelijkmatig mogelijk te lassen.

Wanneer gebruik je het?

Wanneer de lasverbinding niet alleen stevig, maar ook mooi moet zijn, is TIG lassen de beste optie. Je ziet het veel bij het maken van meubels en het restaureren van auto's of motoren. En dat is niet zonder reden. Bij TIG lassen ontstaan bijna geen lasspetters die op het werkstuk kunnen belanden. Dat zou natuurlijk zonde zijn, op die bijzondere oldtimer. Nabewerking is bij dit lasproces eigenlijk niet nodig. Daarnaast is TIG lassen onmisbaar (noodzakelijk zelfs) in de voedingsmiddelenindustrie, omdat de kwaliteit van de las zeer hoog is. Er ontstaan namelijk geen randen in de gelaste leidingen waar bacteriën zich achter kunnen hechten. Buizen waar brandbare stof doorheen loopt, móeten zelfs met deze techniek gelast worden, omdat een TIG las 100% luchtdicht is.

Wat heb je nodig?

Een lasapparaat waarmee je kunt TIG lassen, maar dat is nogal logisch. Natuurlijk heb je ook een lastoorts nodig. Een TIG toorts kan een stuk langer zijn dan toortsen die je bij andere lastechnieken gebruikt, omdat er geen draad in zit zoals bij MIG/MAG lassen. TIG lassen wordt bijna altijd gedaan met argon gas, omdat dit het goedkoopste gas is. Maar je kunt ook ook andere edelgassen, zoals helium, gebruiken. Daarnaast moet er een wolfraam elektrode in de lastoorts komen, om de vlamboog mee af te steken. Deze zijn er in verschillende soorten, afhankelijk van het materiaal dat je gaat lassen. Tot slot kies je je toevoegmateriaal in de vorm van lasstaven.

Alle Tig Lasapparaten

Welke materialen kun je ermee lassen?

De TIG lastechniek is geschikt voor alle ferro- en non-ferrometalen. Dus staal, RVS, aluminium, brons en koper. Vooral dun plaatmateriaal is goed te TIG lassen, omdat de lassnelheid relatief laag is en je hierdoor niet snel het materiaal verbrandt. Om erachter te komen welke materialen je met jouw TIG lasapparaat kunt lassen, kom je al een heel eind door goed naar de naam te kijken. Zo staat DC voor gelijkstroom, wat je nodig hebt om staal of RVS te lassen. De afkorting AC staat voor wisselstroom en is onmisbaar als je aluminium gaat lassen. Een lasapparaat met alleen de afkorting AC bestaat niet. Het is óf een DC-apparaat óf een AC/DC-apparaat.

Wat zijn de voordelen?

Zoals gezegd is het resultaat van TIG lassen zeer aantrekkelijk. Je maakt hele mooie en nauwkeurige lasverbindingen, omdat je met 2 handen alle controle houdt over de lasrichting. Dit is misschien wel 1 van de belangrijkste redenen is om voor deze techniek te kiezen. Maar ook het grotendeels uitblijven van vonken of spetters is een belangrijk voordeel. Zo blijft je het werkstuk schoon en ben je geen tijd kwijt aan het verwijderen van spetters. Daarnaast is het met alle TIG lasapparaten mogelijk om ook elektroden te lassen. Zo heb je met 1 apparaat de mogelijkheid om 2 lastechnieken te kiezen, afhankelijk van de klus.

© 2021 - 2025 Lassen In Veenendaal Met Rustbuster | sitemap | rss