LASTECHNIEKEN

Welke lastechnieken zijn er? 

Lassen is geen klus die je even tussendoor en zonder voorbereiding uitvoert. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk uit te zoeken welke lastechniek het beste past bij jouw geplande klus. In de basis is het doel van lassen om 2 metalen onderdelen aan elkaar te smelten. Maar ga je een stalen fietsenrek lassen dat bovenal stevig moet zijn, of ga je een aluminium frame lassen waarbij niet alleen stevigheid, maar ook het uiterlijk van belang is? Het antwoord op dit soort vragen bepaalt of je gaat elektrode lassen, TIG lassen of MIG/MAG lassen. MIG/MAG? Geen zorgen, in dit artikel leg ik je de basis van deze 3 meest voorkomende lastechnieken uit.

Elektroden lassen                                

Tig lassen

Mig/Mag Lassen

Elektrode lassen

Lassen met beklede elektroden wordt ook wel elektrisch lassen of booglassen genoemd. De elektrode dient als lastoevoegmateriaal en smelt vanuit de toorts vast op het te lassen materiaal. Er ontstaat een 'slak', die je na het afkoelen verwijdert met een bikhamer. Deze techniek gebruik je voor alle soorten staal en RVS, maar niet voor aluminium. Naast het lasapparaat heb je een pakketje beklede elektroden nodig, die in verschillende diameters en voor verschillende materialen verkrijgbaar zijn. De bekleding van de elektrode zorgt ervoor dat je geen apart beschermgas hoeft toe te voegen, waardoor deze techniek als enige in de buitenlucht te gebruiken is.

Alle elektroden lasapparaten

 

Voor-en nadelen

Pluspunten elektrode lassen

 

  • Buiten lassen: Omdat je geen beschermgas nodig hebt bij elektrode lassen, is het een geschikte techniek om buiten toe te passen. In de buitenlucht zou beschermgas namelijk vervliegen.
  • Alle posities: Elektrode lassen is een proces dat geschikt is om in alle posities uit te voeren. Dus ook als er een pijpleiding boven je hoofd of in een moeilijk bereikbare hoek gerepareerd moet worden.
  • Draagbaar: Het lasapparaat is draagbaar omdat je geen gastank hoeft mee te sjouwen. Ze zijn daardoor ideaal te vervoeren en op verschillende werkplekken te gebruiken.
  • Goedkoop: De investeringskosten voor elektrode lassen zijn lager dan bij andere lastechnieken.

Minpunten elektrode lassen

  • Grof: Elektrode lassen is een vrij grove manier van lassen. Je gebruikt dit dus niet voor decoratieve doeleinden of voor hele dunne materialen.
  • Traag: Het proces van elektrode lassen is relatief traag in vergelijking met andere lastechnieken, als je grote oppervlakten wilt lassen. De elektroden moeten vervangen worden als je ze opgebruikt hebt en de 'slak' die op het materiaal ontstaat, moet weggebikt worden met een bikhamer.

Wanneer gebruik je het?

Voor snelle reparatie- of onderhoudswerkzaamheden is elektrode lassen de ideale techniek. Daarom is deze manier van lassen vooral aan te raden voor zzp'ers, doe-het-zelvers of aannemers die in hun dagelijkse werkzaamheden kleine lasklussen uitvoeren. Het benodigde lasapparaat is handzaam, relatief eenvoudig in gebruik en er kan weinig aan kapot. Om diezelfde reden is het voor beginnende lassers de beste techniek om ervaring op te doen met lasklussen.

Alles over elektrodenlassen

TIG lassen

Moet er mooi gelast worden, dan is de TIG lassen de aangewezen lastechniek. TIG staat voor Tungsten Inert Gas: tungsten is de Engelse benaming van wolfraam en inert gas is het type gas dat je gebruikt. Als je toevoegmateriaal gebruikt, heb je constant 2 handen nodig tijdens TIG lassen, waardoor het beschouwd wordt als de moeilijkste lastechniek. In de ene hand heb je de lastoorts vast, met de andere hand breng je het lastoevoegmateriaal (de lasstaaf) aan in het smeltbad dat tijdens het lassen ontstaat.Dit maakt het een tijdrovend en secuur proces, maar met kwalitatief hoogwaardige lasverbindingen als resultaat.

Alle Tig lasapparaten

Voor-en nadelen

Pluspunten TIG lassen

  • Gedetailleerd: TIG-lassen is geschikt om smalle, gedetailleerde lasklussen mee uit te voeren. Voor mooie lasverbindingen is dit de beste techniek.
  • Gecontroleerd: Je gaat heel gecontroleerd te werk, omdat je handmatig het toevoegmateriaal aanbrengt en daardoor zelf de snelheid bepaalt.
  • Schoon: Het is een schoon lasproces, waarbij geen spetters en vonken ontstaan. Hierdoor is nabewerking van het werkstuk niet nodig. Alleen als je aluminium gaat lassen is nabewerking nodig om roest te voorkomen.
  • Alle metalen: Alle smeltbare metalen zijn door middel van TIG-lassen met elkaar te verbinden.

 

Minpunten TIG lassen

  • Complex: Deze lastechniek is erg complex en het vergt behoorlijk wat oefening voordat je er het gewenste lasresultaat mee behaalt. Het is namelijk cruciaal dat je niet met de wolfraam punt op het te lassen materiaal komt.
  • Kostbaar: TIG-lassen is een langzaam en kostbaar proces en daardoor minder geschikt voor langdurige en uitgebreide lasklussen.

Wanneer gebruik je het?

Omdat TIG lassen zulke mooie resultaten oplevert, is het een techniek die veel gebruikt voor het restaureren van auto's of voor het maken van metalen frames voor bijvoorbeeld meubilair. Ook voor het lassen van dunne platen is deze techniek heel geschikt, vanwege de lage lassnelheid en de hoge nauwkeurigheid.

Alles over Tig Lassen

MIG/MAG lassen

Het verschil tussen MIG lassen en MAG lassen is alleen het type beschermgas dat je gebruikt: Inert of Active. Het lasproces is echter precies hetzelfde, daarom wordt MIG/MAG-lassen als 1 techniek gezien. Bij MIG/MAG lassen komt de lasdraad automatisch en continu op de door jouw gekozen snelheid uit de toorts. De draadspoel plaats je namelijk van tevoren in het lasapparaat. Tijdens het lassen heb je hebt dus geen omkijken naar het toevoegmateriaal. Mede hierdoor is het een populaire en zeer snelle lastechniek, waar je in korte tijd grote oppervlakten mee last. Om dezelfde reden wordt deze vorm van lassen veel gebruikt in de metaalindustrie. MIG/MAG lassen kan namelijk ook geautomatiseerd worden door middel van een lasrobot.

Alle Mig/Mag Lasapparaten

Voor- en nadelen

Pluspunten MIG/MAG lassen

  • Snel en eenvoudig: MIG/MAG-lassen is van de genoemde 3 technieken de gemakkelijkste en de snelste. Je hebt in korte tijd lange stukken metaal op dezelfde wijze aan elkaar gelast.
  • Veel materialen: Deze lastechniek is toe te passen op veel verschillende soorten staal en variërende diktes van het materiaal.
  • Automatische draadtoevoer: Door de automatische toevoer van de lasdraad, hou je altijd 1 hand vrij om de toorts de goede kant op te sturen en te ondersteunen als je lang bezig bent.

Minpunten MIG/MAG lassen

  • Spetters: Tijdens MIG/MAG-lassen komen veel spetters vrij, die het zicht beperken en vast komen te zitten op andere delen van het werkstuk.
  • Niet buiten: Het is niet raadzaam deze techniek in de buitenlucht toe te passen, omdat het beschermgas dan vervliegt.
  • Investering: De benodigde apparatuur om te kunnen MIG/MAG-lassen is een behoorlijke investering. Dit maakt het, samen met TIG-lassen, een kostbare techniek.

Wanneer gebruik je het?

Voor grootschalig en repetitief laswerk is MIG/MAG lassen de beste techniek. Niet voor niets wordt deze vorm van lassen veel gebruikt in de industrie en in grote bedrijven. Het is niet direct een techniek die de gemiddelde doe-het-zelver in zijn schuurtje toepast als er sporadisch iets vast gelast moet worden. Maar de professionele lasser die zijn hand niet omdraait voor projectmatige en omvangrijke klussen, gaat door te MIG/MAG lassen heel efficiënt en snel te werk.

Alles over Mig/Mag Lassen

 

 

© 2021 - 2025 Lassen In Veenendaal Met Rustbuster | sitemap | rss